De standaard laboratoriumtestomstandigheden voor het testen van waterdichte coatings op polymeercement zijn: temperatuur (23 ± 2) ℃, relatieve vochtigheid 45% ~ 70%. De gebruikte monsters en apparatuur moeten vóór het testen ten minste 24 uur onder standaardomstandigheden worden geplaatst.
Voer eerst een visuele inspectie uit, dat wil zeggen gebruik een glazen staaf om de vloeibare componenten en vaste componenten afzonderlijk te roeren en voer vervolgens een visuele inspectie uit. De vloeibare component moet een uniforme emulsie zijn zonder onzuiverheden en gel; de vaste component moet een poeder zijn zonder onzuiverheden en agglomeraties.
1. Bepaling van het vastestofgehalte
Nadat het monster van de polymeercementcoating gelijkmatig is gemengd volgens de verhouding, wordt het gemeten volgens de bepalingen van Hoofdstuk 4 A van GB/T 16777 -1997. . De specifieke meetmethode is als volgt.
1. Plaats een petrischaaltje met een diameter van 75~80mm en een zijhoogte van 8~10mm in een droogkast en droog deze gedurende 30 minuten bij (105±2)℃. Haal het eruit en plaats hetmet kleurveranderende silicagel of watervrij. Calciumchloride-exsiccator, afkoelen tot kamertemperatuur en vervolgens wegen.
2. Roer het monster van de waterdichte coating van polymeercement gelijkmatig en weeg ongeveer 2 g van het monster (genoeg om het drogestofgehalte van het uiteindelijke monster te garanderen), plaats het in een gewogen petrischaaltje en laat het monster Verdeel het monster gelijkmatig over de bodem van de petrischaal. Plaats het vervolgens in een droogkast om gedurende 1 uur te drogen bij een temperatuur van (105±2)°C, haal het eruit, plaats het in een exsiccator en koel het af tot kamertemperatuur voordat u het weegt. Plaats vervolgens de petrischaal in de droogbox, droog hem gedurende 30 minuten, plaats hem vervolgens in de exsiccator om af te koelen tot kamertemperatuur en weeg hem dan. Herhaal bovenstaande handeling totdat het verschil tussen de twee wegingen niet meer dan 0,01 g bedraagt (alle wegingen zijn tot op 0,01 g nauwkeurig).
3. Berekening van testresultaten
(1) Het vastestofgehalte wordt berekend volgens formule (5-1):
X=(m2-m )/(m1 -m)×100 (5-1)
Waar m1——Demassa van het monster en de petrischaal vóór het drogen, g;
m2——De massa van het monster en de petrischaal na het drogen, g.
(2) Vluchtige en niet-vluchtige stoffen worden berekend volgens formule (5-2) en formule (5-3):
V=(m3-m4)/m3 ×100 (5-2)
VN=m4/m3×100 (5-3)
Waarbij V——vluchtige inhoud, %;
VN ——gehalte aan niet-vluchtige stoffen, %;
m3 ——Monstermassa vóór drogen, g;
m4 —— Monstermassa na drogen, g.
4. De resultatenevaluatie en het testrapport moeten als volgt worden ingevuld.
De testresultaten zijn het gemiddelde van twee parallelle tests en de testresultaten van elk monster worden berekend met een nauwkeurigheid van 1%.
Het testrapport moet de volgende inhoud vermelden: 1. Categorie, naam, batchnummer van het monster; 2. Testtemperatuur; 3. Vaste stofgehalte of vluchtige en niet-vluchtige inhoud van het monster.
2. Meting van de droogtijd
De methode voor het meten van de droogtijd is als volgt.
1. Weeg de juisteEet de hoeveelheid vloeibare componenten en vaste componenten in verhouding tot het monster van de waterdichte coating van polymeercement dat gedurende een bepaalde periode onder standaard testomstandigheden is geplaatst, meng en mechanisch roer gedurende 5 minuten, en druk vervolgens op de productvereisten. Bereid de coatingfilm voor door borstelen op de aluminium plaat, er zijn geen spaties toegestaan. De gebruikte hoeveelheid verf is (8 ± 1) g, en het tijdstip waarop het schilderij voltooid is, wordt geregistreerd. De specificaties van de aluminiumplaat zijn 50 mm x 150 mm x 1 mm.
2. De meetitems van de droogtijd omvatten het meten van de droogtijd van het oppervlak en het meten van de werkelijke droogtijd. De testomstandigheden zijn temperatuur (23±2)℃ en relatieve vochtigheid: (50±5)%.
(1) Bepaling van de droogtijd van het oppervlak. Raak na een bepaalde tijd het oppervlak van de coatingfilm lichtjes aan met uw vingers, binnen een bereik van niet minder dan 10 mm vanaf de rand van het filmoppervlak. Als je wat voelt. Als het plakkerig aanvoelt, maar geen verf meeraan je vingers blijft plakken, betekent dit dat het oppervlak droog is. Noteer de tijd op dit moment.
(2) Bepaling van de droogtijd van vaste stoffen: Gebruik een enkelzijdig veiligheidsmes om de coatingfilm die op de aluminiumplaat is voorbereid, door te snijden. Als er geen hechtingsverschijnsel op de onderste laag en in de film aanwezig is, kan deze als vast droog worden beschouwd. Registreer de tijd die nodig is om de coating te drogen, dit is de droogtijd.
3. Het testrapport moet de volgende inhoud vermelden: 1. De naam, categorie en batchnummer van het monster; 2. De droogtijd van het oppervlak van het monster; 3. De werkelijke droogtijd van het monster.
3. Bepaling van trekeigenschappen
De bepaling van trekeigenschappen omvat de bepaling van treksterkte en rek bij breuk. De bepalingsmethoden zijn als volgt.
1. Belangrijkste testapparatuur
(1) Trekproefmachine heeft een meetbereik van 0~500N, een treksnelheid van 0~500 mm/min en een schaalverdelingswaarde van 1 mm. .
(2) ThDe snijmachine moet een haltervormige I-type snijder gebruiken die voldoet aan de eisen van GB/T528.
(3) Diktemeter, drukgewicht (100 ± 10) g, meetoppervlakdiameter (10 ± 0,1) mm, schaalverdeling 0,01 mm.
(4) De nauwkeurigheid van de temperatuurregeling van de elektrische hoogdroogoven bedraagt ±2℃.
(5) Ultraviolette verouderingsdoos: 500 W rechte hogedrukkwiklamp, de lampbuis is evenwijdig aan de onderkant van de doos en de doosgrootte is 600 mm x 500 mm x 800 mm.
(6) Kunstmatig versnelde klimaatverouderingskamer De lichtbron is een buisvormige xenonbooglamp van 4,5 ~ 6,5 kW en de afstand tussen het monster en de lichtbron (midden) is 250 ~ 400 mm.
(7) Coatingmal en zijn materialen en afmetingen.
2. Voorbereiding van monsters
Weeg de juiste hoeveelheden vloeibare componenten en vaste componenten af in overeenstemming met de verhouding van de monster van een waterdichte coating van polymeercement dat onder standaardomstandigheden is geplaatst voor aperiode. Na het mengen 5 minuten mechanisch roeren en in de coatingvorm gieten voor coating. Zorg ervoor dat u geen luchtbellen door het mengsel mengt. Om het ontvormen te vergemakkelijken, kan het oppervlak van de mal worden behandeld met siliconenolie of paraffinewas. Bij het voorbereiden van het monster moet het twee of drie keer worden gecoat. De daaropvolgende coating moet worden uitgevoerd nadat de vorige coating is opgedroogd, zodat de dikte van het monster binnen 72 uur (1,5 ± 0,2) mm bereikt. Nadat het monster is gestript, plaatst u het gedurende 168 uur onder standaardomstandigheden en plaatst u het vervolgens gedurende 24 uur in een droogoven (50 ± 2) °C. Nadat u het eruit heeft gehaald, plaatst u het in een exsiccator en plaatst u het gedurende minimaal 2 uur onder standaardomstandigheden.
3. Bepaling van trekeigenschappen
Inclusief de bepaling van trekeigenschappen zonder behandeling, de bepaling van trekeigenschappen na warmtebehandeling, de bepaling van trekeigenschappen na alkalibehandeling en de bepaling van tensile eigenschappen na ultraviolette behandeling Bepaling van trekeigenschappen en andere 4 items.
(1) Bepaling van onbehandelde trekeigenschappen. Plaats het monster gedurende 2 uur onder standaardomstandigheden, gebruik vervolgens een liniaal om twee parallelle markeerlijnen met een tussenruimte van 25 mm op het monster te tekenen en gebruik een diktemeter om de dikte van de drie punten in het midden en beide uiteinden van het monster te meten. markeringslijn van het teststuk, en het rekenkundig gemiddelde is de gemiddelde dikte (d) van het testlengtegedeelte van het teststuk; installeer het proefstuk tussen de klemmen van de trekbank, en de meetafstand tussen de klemmen 70 mm, rek het monster uit met een treksnelheid van 200 mm/min totdat het breekt, noteer de maximale belasting (F) wanneer het monster breekt; en meet op dit moment de afstand (L1) tussen de markeringen op het testmonster, nauwkeurig tot op 0,1 mm; Test 5 exemplaren. Als een monster op de gemarkeerde lijn breekt, zijn de testresultaten ongeldig en moeten reserveonderdelen worden gebruiktworden gebruikt om vervangingen uit te voeren.
(2) Om de trekeigenschappen na de warmtebehandeling te meten, tekent u markeringslijnen op het monster volgens de methode voor het meten van de trekeigenschappen zonder behandeling, plaatst u het monster vervolgens plat op de geglazuurde tegel en plaatst u het vervolgens samen In de elektrische straaldroogkast; de afstand tussen het proefstuk en de kastwand mag niet minder zijn dan 50 mm; het midden van het proefstuk moet zich op hetzelfde niveau bevinden als de kwikbol van de thermometer; haal het eruit na 68 uur constante temperatuur bij (80±2)°C en ga dan als volgt te werk: Testmethoden voor het meten van de trekeigenschappen.
(3) Als de temperatuur voor het meten van de trekeigenschappen na behandeling met alkali (23±2)°C bedraagt, voeg dan calciumhydroxidereagens toe aan de chemisch zuivere 0,1% NaOH-oplossing gespecificeerd in GB/T 629 om een het bereikt een verzadigde toestand. Doe het monster in 600 ml van deze oplossing en het vloeistofniveau moet zich meer dan 10 mm boven het monsteroppervlak bevinden; neem het meet na 168 uur ononderbroken weken grondig afspoelen met water, drogen en in een droogoven op (50 ± 2) ℃ plaatsen. Bak gedurende 6 uur; haal het eruit en laat afkoelen tot kamertemperatuur, snijd het in haltervormige exemplaren met plakjes en voer vervolgens de test uit volgens de methode voor het meten van de treksterkte van het monster.
(4) Bepaling van de trekeigenschappen na ultraviolette behandeling. Plaats het gemarkeerde exemplaar plat op de geglazuurde tegel en plaats het in de ultraviolette verouderingsdoos. De afstand tussen de lampbuis en het proefstuk is 470 ~ 500 mm, de temperatuur van de ruimte op ongeveer 50 mm afstand van het oppervlak van het monster is (45 ± 2) ℃ en de bestralingstijd is 250 uur. Nadat u het eruit hebt gehaald, koelt u het af tot kamertemperatuur en voert u vervolgens de test uit volgens de methode voor het meten van de trekeigenschappen zonder behandeling.
Prev: Testinspectie voor veroudering buiten Kunstmatig versnelde verouderingstest